Wpływ herbaty na organizm człowieka

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Wpływ herbaty na organizm człowieka

Herbata z łacińskiego to herba czyli zioło. Pierwsze wzmianki o niej w Polsce pojawiły się w listach Jana III Kazimierza do żony Ludwiki Marii. Herbata zdecydowanie zacieśniła kontakty z Anglią. Początkowo uważano, że ma wyłącznie działanie lecznicze, dopiero później zaczęto ją pić dla przyjemności, lecz wyłącznie na dworach królewskich, magnackich i wśród bogatej szlachty; było to związane z jej bardzo wysoką ceną. Herbatę ważono w samowarach. W więzieniach przygotowywało się mieszankę podobną do czaju – nosiła ona nazwę czajura –  i sporządzało się ją z: kawy, herbaty i papierosów (6 łyżek kawy, 6 łyżek herbaty i tytoń z jednego papierosa). Herbata występuje na rynku polskim jak i zagranicznym w różnych formach: w postaci herbaty sypanej jak i herbat w torebkach, tzw. ekspresowe. Rozróżniamy również coraz więcej gatunków herbat np: zielone, żółte (tzw. kwiatowe), białe, czarne, smakowe, aromatyzowane, pu-erh, ulung i prasowane, których podział w grupach jest bardzo szeroki.

Składniki

Herbata poza walorami smakowymi jest zdrowa dla organizmu człowieka. Głównymi składnikami jest: teina (odpowiednik kofeiny, która występuje w kawie), tanina (dzięki niej herbata zyskuje właściwości uspokajające), flawonoidy (wiąże metale, chroni organizm przed wolnymi rodnikami), teanina (obniża ciśnienie, uspokaja, zwiększa koncentrację – związek ten występuje w naturze wyłącznie w liściach herbaty) witaminy (z grupy B, C, K i A) i minerały (sód, cynk, żelazo, magnez, fluor, potas). Najwięcej witamin i minerałów ma w sobie zielona herbata, natomiast czerwona herbata ma najwięcej taniny, a katechiny zawiera zarówno herbata zielona jak i czerwona.

Działanie

Herbata wykazuje badanie antywirusowe, bakteriostatyczne i bakteriobójcze, łagodzi zatrucia pokarmowe. Dodatkowo liście herbaciane są zalecane dla osób z podrażnionymi czy zmęczonymi oczami. Herbata zawiera polifenol, który spowalnia procesy starzenia się i działają przeciwwirusowo, stymuluje układ krążenia poprawiając funkcje naczyniowe, co więcej obniża cholesterol. Zalecane jest picie zielonej i białej herbaty, ponieważ zmniejszają ryzyko zawałów serca. Herbata często dodawana jest do kosmetyków, ponieważ zawarte w niej witaminy i mikroelementy mają korzystny wpływ na cerę człowieka. Zawarty w herbacie fluor działa korzystnie na zęby chroniąc je przed próchnicą. Herbata ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, obniża nadkwaśność, ma działanie moczopędne. Systematyczne, codzienne picie herbaty pomoże uniknąć powstawaniu kamicy moczowej i żółciowej. Herbata działa pozytywnie również na układ nerwowy a w szczególności na mózg usuwając uczucie zmęczenia, bóle głowy, pobudza, dotlenia i poprawia ukrwienie.

Polecamy  Sposób na idealną sylwetkę

Każda herbata owocowa stworzona jest na bazie Hibiskusa, który ma działanie kojące, przeciwzapalne, wzmacniające wątrobę co więcej łagodzi podrażnienia i wzmacnia odporność.

Rooibos jest to herbata, która nie posiada kofeiny więc kobiety w ciąży, dzieci czy dorośli mogą ją pić bez obaw przed bezsennością. Nie zawiera, również garbników, które są odpowiedzialne za gorzki smak. Posiada jednak wiele korzystnych substancji niezbędnych dla człowieka, np.: kwasy fenolowe (chronią błonę śluzową, działają rozkurczająco), mikroelementy (żelazo, potas, fluor, cynk, kwarcetyna, flawonoidy) i przeciwutleniacze (opóźniają proces starzenia, wspomagają układ odpornościowy, hamują produkcję nowotworowych komórek). Herbata Rooibos jest szczególnie zalecana dla kobiet w ciąży czy karmiących piersią, ponieważ stymuluje produkcję pokarmu, przez występowanie żelaza zapobiega powstawaniu anemii, a co więcej – hamuje mdłości. Łagodzi problemy osób chorych na astmę czy różnego rodzaju alergie. Rooibos można używać w formie okładu na trudno gojące się rany. Dodatkowo usuwa trądzik. Poprawia nastrój, działa kojąco i uspokajająco.

Herbata coraz częściej pojawia się w różnego rodzaju kosmetykach: kremach, balsamach, perfumach. Do tych celów wykorzystywana jest najczęściej herbata zielona i biała ze względu na to, że właśnie w nich jest najwięcej korzystnych substancji.

Należy pamiętać, że herbata ma zbawienny wpływ na organizm człowieka tylko wtedy, gdy jest spożywana w małych ilościach oraz prawidłowo parzona – im dłuższy czas parzenia herbaty, tym więcej szkodliwych substancji przedostaje się z liści do wody. Smak herbaty jest zależny od metody jej parzenia. Zalecana dzienna porcja do spożycia herbaty to 5 filiżanek, najlepiej gdyby była pita około godziny po posiłku. Spożywanie w ciągu dnia większej ilości może podrażnić błonę śluzową i niszczyć witaminę B1. Występujące w herbacie polifenole mają bardzo dobry wpływ na organizm, lecz mogą też hamować przyswajanie żelaza: by uniknąć takiej sytuacji należy wzbogacić swoją dietę w witaminę C. Spożycie zbyt mocnej herbaty lub picie jej w dużych ilościach może spowodować bezsenność.

Polecamy  Idealna pomoc dla Polaków rzucających palenie!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*