Mangostan – lecznicze właściwości

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Mangostan rośnie w Indonezji, Tajlandii, Wietnamie, Indiach, na Filipinach, Karaibach  i w niektórych rejonach Afryki i Ameryki Środkowej. Jego owoce są wielkości mandarynki i mają ciemnofioletowy kolor. Ich skórka jest gruba i sucha, a miąższ bardzo słodki  zawiera od 6 do 8 ziaren.

Według legendy mangostan jest uważany za dar Buddy dla ludzkości. W krajach, gdzie rośnie, od stuleci stosują go ludowi uzdrowiciele do obniżania gorączki i na dolegliwości związane  z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Leczą nim także znacznie poważniejsze schorzenia, w tym czerwonkę, malarię, gruźlicę, astmę, a nawet kiłę i rzeżączkę. Okłady z mangostanu wspomagają leczenie ran, oparzeń i chorób skóry.

Mangostan ma silne właściwości lecznicze. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku interesują się nim naukowcy z całego świata. Jednym z nich jest dr James Duke, który  uważa, że mangostan jest pomocny w leczeniu aż 138 schorzeń. Jest to możliwe dzięki zawartym w nim ksantonom. Należą one do najsilniejszych przeciwutleniaczy.  W skórce owocu jest ich ponad 40 rodzajów. Związki te zajmują pierwsze miejsce wśród substancji zwalczających wolne rodniki. Gdyby nie ich działanie, łańcuchy DNA naszych komórek ulegałyby uszkodzeniom, zwiększając tym samym podatność naszego organizmu na starzenie się oraz groźne choroby, m.in.  nowotwory, cukrzycę czy miażdżycę. Najnowsze badania przeprowadzone w szpitalu w Taipei, wykazały, że ksantony mogą być równie skuteczne w walce z komórkami rakowymi, jak chemioterapia. Dotyczy to zwłaszcza nowotworów wątroby, żołądka, płuc oraz białaczki.

Kolejnym orężem mangostanu do walki z rakiem jest zawarty w nim kwas elagowy, chroniący nasz materiał genetyczny oraz methanolic, skutecznie rozprawiający się z komórkami nowotworu piersi.

Testy na szczurach wykazały, że mangostan może skutecznie podjąć walkę z rakiem mózgu.

Oprócz działania przeciwnowotworowego, mangostan ma także silne właściwości przeciwzapalne. Działa też przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jest skuteczny w walce z salmonellą i tyfusem. Może też powstrzymywać rozwój wirusa HIV.

Badania dr Nakahatas wykazały, że mangostan może zapobiegać chorobom Parkinsona  i Alzheimera oraz spowalniać ich objawy.

Z tłuszczu wytłaczanego z nasion mangostanu produkuje się delikatne mydło zapobiegające infekcjom i stanom zapalnym skóry. Ze względu na brak zawartości olejków eterycznych, może być używane do mycia twarzy i ciała małych dzieci.

Owoc mangostanu kryje sobie całe bogactwo składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy: B1, B2, B6 i C, minerały: potas, wapń, fosfor i żelazo oraz błonnik.

Podsumowując, właściwości lecznicze mangostanu są bezsprzeczne i jego fenomen w pełni uzasadniony.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*